aNDY^aND napisał(a):
WoWo_Soldier napisał(a):
Mam zwykły HDD (talerzówka jak by ktoś nie dowierzał) i 12GB Ram, początkowo pierwsza runda po wejściu na serwer wczytuje mi się ok 3-4min, później każda następna czy to ta sama czy inna wczytuje mi się 5-10s, po zmianie serwera też każda 5-10s
Mam 4GB RAM i SSD i pierwsza runda ładuje mi się 20 s. (10 s obrazek loading, 10s czarny ekran i mogę dołączać do składu).
Witam,
Wczoraj dołożyłem ramu z 4GB na 12GB i jest różnica. Podobnie jak koledze powyżej WoWo_Soldier pierwsza runda ładuje się wciąż trochę (ale nie kilka minut, raczej pół minuty) a każda następna bez względu czy już była mapa grana w danej sesji czy nie już tylko kilka sekund i mam ponad 20s odliczania przed grą (można sobie dostosować klasę, przemyśleć taktykę).
Wcześniej na 4GB pierwsze ładowanie bardzo długo, w minutach, potem każde pierwsze ładowanie danej mapy na tyle długo, że jak wszedłem do gry, to już w bazie byłem sam, wszystkie czołgi itp już dawno w boju. Następne ładowanie tej samej mapy już było szybsze, tak że zdążałem na start rozgrywki, ale kolejna mapa znów długo.
Potwierdza to fakt, że przydaje się więcej RAM niż 4GB - wtedy część danych siedzi w pamięci podręcznej dysku i nie zaczytuje się za każdym razem na nowo, możliwe też, że część rzeczy nie jest usuwane z pamięci zaalokowanej przez grę.
Mam też wrażenie, że gra zyskała na płynności. Co prawda generalnie nie miałem z tym problemu, ale jednak się czasem zdarzał fragment mapy/rozgrywki gdzie mi przycięło, a to czasem oznaczało utratę fraga.
BTW, mój konfig:
{GPU GTX570 MSI TwinFrozrII (750MHz Core, RAM 1280MB GDDR5 4000MHz)| CPU i7 2600K @4,6GHz| 12GB RAM DDR3 2ch 1600MHz CL9| HDD Samsung Spinpoint F3 1TB (max 120 MB/s)| PSU Chieftec 650W| Win7 64b Home Premium}
W BF3 gram na ustawieniach Wysokie + AAx4 - ale po dodaniu ramu muszę sprawdzić czy nie będzie dobrze też na Ultra