No sorry, ale od moderatora to można by oczekiwać odpowiedzi chociaż naprowadzającej na rozwiązanie problemu, twierdzenie "notebooki raczej słabo nadają się do gier" i propozycja zmiany sprzętu na desktopa akurat w tym przypadku to typowa kula w płot. Procek w tym HP ma 4 rdzenie, karta jest wystarczająco dobra nie tylko żeby grać, ale żeby grać w nominalnej dla sprzętu rozdzielczości i detalach ustawionych na co najmniej średnie, jeśli nie wysokie.
Grałem w BF3 na ASUS M60Vp (Core2Duo P8700 2,4Ghz, 4GB RAM i Radeon 4650M) w nominalnej rozdziałce (1366x768) przy detalach niskich i od czasu do czasu przycięło, ale grać się dało, kampanie solo skończyłem. Od 2 tygodni mam HP DV7-6140 (identyczne bebechy jak
menmar - i7-2630QM CPU 4x2.00 ghz , Intel HD Graphics + Ati Radeon HD 6770M, Win 7 Home x64 SP1, tylko nominalna rozdziałka 1600x900 na 17"), dodatkowo do niego dostałem w ramach promocji BF3 jako gratis:))) co z tego, kiedy mam podobne problemy jak
menmar Przy starcie jest ciemny ekran, jak już się pojawia menu to z reguły przesunięte (jakby przeskalowane na mniejszą rozdzielczość), mysz nie działa w menu (tzn jest kursor, porusza się, ale nie da się wybrać żadnej opcji, jak już nawet się uda metodą prób i błędów odpalić na ślepo grę, wszystko śmiga jak oszalałe (na oko 30-40fps), ale brak JAKICHKOLWIEK elementów HUDa, nie widać wskazówek do gry, wyświetlanych komentarzy i celownika! można tak grać, ale moje serce perfekcjonisty boli, więc zacząłem szukać rozwiązania. I co się okazuje.. w nowych HP z podwójną grafą (Intel HD z procesora + dołączona karta ATI) niezbyt sprawnie działa mechanizm przełączania grafiki z niskoprądożernego niewydajnego Intela na ATI. tu są szczegóły
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/docu ... =c02948560W skrócie - aby grać normalnie należy 1. zaktualizować sterowniki karty graficznej (dla mnie tu
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/soft ... 49025#N356,
menmar poszukaj sobie podstronki dla własnego lapka), 2. zaktualizować BIOS do ostatniego wydanego (pobrać jw) i w BIOSie zmienić Dynamic Graphics na Fixed Graphics 3. po uruchomieniu systemu ręcznie przed odpaleniem gry w Catalyst Control Center w sekcji Zasilanie/Przełączanie grafiki zmienić procesor graficzny na Wysoka wydajność procesora graf. Voila! Po zakończeniu grania ręcznie przełączasz na Oszczędz. energii proc. graf. i masz cichy, chłodny i długodziałający lapek..
Żeby nie było za prosto - po powyższych zmianach przy uruchomieniu widać ekran startowy, w menu wszystko jest odpowiednio wyskalowane i myszka chodzi jak powinna, gra uruchamia się i u mnie śmiga w 1600x900 w ustawieniach wysokich (a nawet jest nieźle przy niektórych ultra!), ale pojedyncze tektury (głównie na ziemi) zmieniają się w czarne kwadraty.. ciekawostka, to raczej nie wina driverów ATI, na ASUSie wszystkie tektury były ok. czekam na obserwacje od ciebie
menmar, może jakoś da się temu zaradzić..