Teraz jest 18 lip 2025, 09:35

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 750 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 50  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 kwi 2012, 15:12 

0.375 to zakładam czas jego reakcji. A tak btw. Mógłbym prosić o komendę na fov ? Bo ten z BF'a mnie drażni.

PostNapisane: 3 kwi 2012, 15:19 

Podstawy:
"spread" czyli z angielska rozrzut - niedokładność broni i naszej postaci polega na tym że pocisk poleci niekoniecznie tam gdzie pokazuje nam celownik.

"recoil" czyli z angielska odrzut broni w (momencie wystrzału). Kiedy wystrzelisz w serii pierwszy pocisk to celownik powędruje gdzieś trochę wyżej lub / i w bok. Po wystrzale następnego pocisku znów broń "podskoczy", i tak dalej... Zapewne wiesz o czym mówię, tylko zakładam że nie znałeś tego słowa wcześniej. Strzelając serią recoil jakby przenosi nam celownik w inne miejsce a jednocześnie zwiększa się spread

Jak to opanować?
Jedna szkoła mówi by wykorzystać odrzut (tak na przykład w serii trzystrzałowej)aby pierwszy strzał poszedł gdzieś w klatkę wroga, drugi w okolicę szyi a trzeci w głowę. Oczywiście przy tym należy mniej więcej wiedzieć na jakim dystansie jak polecą pociski danej broni. Inna szkoła mówi by celować od razu w głowę a potem ciągnąć lufę w dół aby przeciwdziałać odrzutowi (co moim zdaniem jest trudniejsze).
Z tego co piszesz to właśnie wygląda na to, że nie panujesz nad bronią. Wiedz, że np. przy szóstym pocisku w serii raczej nie masz szans trafić w głowę przeciwnika mimo że dokładnie tam celujesz bo zwiększa się rozrzut.

Reasumując; pro gracze mogą powiedzieć że nauczyli się danej broni jeśli:
-używają jej na dystansach na jakich jest najlepsza
-znają mniej więcej charakterystykę rozrzutu: http://symthic.com/?s=bf3
-wiedzą jak długimi seriami strzelać
-wiedzą jak długie powinny być przerwy między seriami.

Wow; trochę tego tekstu mi wyszło, a sam jestem niezłym lamerem w infantry :D Ja po prostu biorę MP7 na TDM na kanały i ganiam wśród kontenerów siekając bezpośrednio po łbach. :lol:

PostNapisane: 3 kwi 2012, 15:56 

hamsterOne napisał(a):
(...)
-znają mniej więcej charakterystykę rozrzutu: http://symthic.com/?s=bf3
(...)

Na razie nie brał bym sobie mocno do serca tego co jest na tej stronie napisane ponieważ dane są sprzed ostatniego patcha a jak wiemy dużo on w tych sprawach namieszał.
Cytuj:
These are not up to date with the latest patch yet. I'm working on the charts.

PostNapisane: 3 kwi 2012, 16:59 

Dlaczego jak zamontuje celowniki optyczne w broni szturmowej to gdy celuje z nich to postać mi drga podczas poruszania się ?

PostNapisane: 3 kwi 2012, 18:51 

Bug, występuje z różnymi broniami w różnych konfigach, trzeba szukać celownika który nie powoduje tego błędu.

PostNapisane: 4 kwi 2012, 09:12 

Jakieś porady dla zaczynajacego przygodę z soflam-em? Widać go jako swiecący punkt, idzie to jakoś "zakamuflować" ... nie wiem stawiać w jakiś specjalnych miejscach aby to zredukować? Wogóle gdzie najlepiej go stawiać?
Czy raz się postawi i można zapomnieć .. sam będzie działał/namierzał. Czy też trzeba go jakoś obsługiwać/namierzać samemu?
Jak już namierzę czy trzeba cały czas trzymać cel na zaznaczeniu czy wystarczy tylko ta jedna chwila i soflam sam będzie go trzymał na celowniku aż do zniszczenia?

PostNapisane: 4 kwi 2012, 13:23 

Tricków "kamuflowania" nie znam. Najlepiej go ustawiać na trasach, gdzie najczęściej jeżdżą/latają pojazdy wroga.. Ma on całkiem spory zasięg, więc lepiej go ustawić bezpiecznie, nawet trochę z tyłu, ale aby była w miarę otwarta przestrzeń. To gwarantuje z jednej strony szerokie pole gdzie można namierzać a z drugiej strony wtedy nie tak łatwo go zdjąć np. z działa czołgowego. Nie stawiaj go też przed jakimiś przeszkodami (za też, co jest oczywiste), lepiej na otwartej przestrzeni, trafienie w przeszkodę nawet za soflamem zniszczy go. Na przykład na mapie operacja ognista burza optymalne miejsca to pagórki na bokach mapy gdy jest dynamiczna sytuacja na CQL (najlepiej jak najwyżej) albo wysokie budynki typu rafineria, dźwig.
Co do celowania, to zależy. Jak z kimś siedzisz na komunikatorze głosowym albo są engi z javelinem a zbliża się kolumna pojazdów to można samemu ręcznie namierzać, to daje lepszy efekt. Sam sobie pozostawiony soflam też będzie namierzał, tylko wtedy łatwo łapie się na np. wychwytywaniu mava czy tego mobilnego punktu spawnu rozstawionego przez wrogiego snajpera i lipa :)
Namierzać trzeba do zniszczenia, wróg słysząc namierzanie i widząc laser raczej będzie się chował/puszczał dym, wtedy traci się go z pola widzenia lasera.

PostNapisane: 5 kwi 2012, 17:14 

Jak po ostatnim patchu działa chwyt przedni? Kiedyś był on niezastąpiony niezależnie od konfiguracji, a teraz?
Wiem, że jak poprzednio ogranicza kołysanie się broni na boki ale tylko w przypadku strzelania z biodra, zgadza się? W ogniu celowanym jest już "przeszkadzajką"? Jest sens zakładać go do ciężkiej lufy/tłumika płomieni czy nie? Mam na myśli dystans typu 20-30 m i takie bronie jak AKS-74u mechanika, AK-74M szturmowca czy QBB-95 wsparcia.
Za mało gram i za często przy tym ginę bym sam był w stanie to sobie wydedukować. Po patchu mi w ogóle gra chodzi gorzej niż chodziła więc już całkiem niekiedy męczarnia. :)

PostNapisane: 5 kwi 2012, 17:26 

Jak dokładnie ostatni patch wpłynął na:

-Podstawowe amerykańskie M16A3?
-L85A2?
-Sajgę 12k?

Nie pomagam na pw. Od tego jest forum.

Mój last

PostNapisane: 5 kwi 2012, 17:28 

M16A3>nerf, wciąż najpopularniejsza ale w innym zestawie.
L85A2>Snajperka z której korzysta naprawdę mała liczba ludzi.
Saiga 12k>ktokolwiek tego używał?

PostNapisane: 5 kwi 2012, 19:04 

Cytuj:
M16A3>nerf, wciąż najpopularniejsza ale w innym zestawie.

A w jakim, jeśli można spytać?

Cytuj:
L85A2>Snajperka z której korzysta naprawdę mała liczba ludzi.

Ok. Jeszcze tylko 1 Squad Deathmatch do wygrania... A jakie dodatki do tego cuda polecacie?

Cytuj:
Saiga 12k>ktokolwiek tego używał?

Ja używałem... Na shotgun only... Wynik niezbyt zadowalający.

A jeszcze tak spytam, jak po patchu prezentuje się DAO-12. Bo parę razy z tego cuda oberwałem...

Mój last

PostNapisane: 5 kwi 2012, 19:12 

Cytuj:
A w jakim, jeśli można spytać?

IMO najlepiej wypada przy ustawieniu kobra+HB/FS co kto woli i bez chwytu, bo zwiększa rozrzut.

Cytuj:
Ok. Jeszcze tylko 1 Squad Deathmatch do wygrania... A jakie dodatki do tego cuda polecacie?

To samo co wyżej, ew. można dać jakiś mocniejszy zoom na duże dystanse, ta broń i tak nie ma odrzutu.

PostNapisane: 5 kwi 2012, 21:03 

Ciężka lufa+Chwyt+EOTech Holo lub FlashSupp+EOTech Holo.
Bawiłem się z M145 ale to jednak nie jest to czego potrzeba.

PostNapisane: 6 kwi 2012, 13:08 

Do l85a2 polecam holo* + sam flash suppresor. Praktycznie brak recoila.

* W sumie dowolny celownik zależnie od preferencji.

PostNapisane: 6 kwi 2012, 16:38 

Czy patch zmienił także bronie w kampanii albo coopie?

Mój last

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 750 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28 ... 50  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2