Podstawy:
"spread" czyli z angielska rozrzut - niedokładność broni i naszej postaci polega na tym że pocisk poleci niekoniecznie tam gdzie pokazuje nam celownik.
"recoil" czyli z angielska odrzut broni w (momencie wystrzału). Kiedy wystrzelisz w serii pierwszy pocisk to celownik powędruje gdzieś trochę wyżej lub / i w bok. Po wystrzale następnego pocisku znów broń "podskoczy", i tak dalej... Zapewne wiesz o czym mówię, tylko zakładam że nie znałeś tego słowa wcześniej. Strzelając serią
recoil jakby przenosi nam celownik w inne miejsce a jednocześnie zwiększa się
spreadJak to opanować?
Jedna szkoła mówi by wykorzystać odrzut (tak na przykład w serii trzystrzałowej)aby pierwszy strzał poszedł gdzieś w klatkę wroga, drugi w okolicę szyi a trzeci w głowę. Oczywiście przy tym należy mniej więcej wiedzieć na jakim dystansie jak polecą pociski danej broni. Inna szkoła mówi by celować od razu w głowę a potem ciągnąć lufę w dół aby przeciwdziałać odrzutowi (co moim zdaniem jest trudniejsze).
Z tego co piszesz to właśnie wygląda na to, że nie panujesz nad bronią. Wiedz, że np. przy szóstym pocisku w serii raczej nie masz szans trafić w głowę przeciwnika mimo że dokładnie tam celujesz bo zwiększa się rozrzut.
Reasumując; pro gracze mogą powiedzieć że nauczyli się danej broni jeśli:
-używają jej na dystansach na jakich jest najlepsza
-znają mniej więcej charakterystykę rozrzutu:
http://symthic.com/?s=bf3-wiedzą jak długimi seriami strzelać
-wiedzą jak długie powinny być przerwy między seriami.
Wow; trochę tego tekstu mi wyszło, a sam jestem niezłym lamerem w infantry

Ja po prostu biorę MP7 na TDM na kanały i ganiam wśród kontenerów siekając bezpośrednio po łbach.