To i ja się wypowiem.
Nie raz już pisałem o helenkach, więc każdy kto czytał moje posty, domyśla się pewnie że w BF3, są to dla mnie najważniejsze pojazdy. Nie jestem może pro, ale 40 gwiazdek + mam już zaliczone i myślę że troszkę to latanie jednak ogarniam.
Co do Waszych wypowiedzi, to oczywiście z niektórymi się zgadzam a innymi nie (logiczne).
Teraz konkrety. Jak dla mnie, to siłę rakiet pilota w stosunku do pancernych pojazdów, mogliby osłabić nawet i o połowę - nie płakałbym. Dobry pilot to taki, który myśli z wyprzedzeniem i potrafi przewidzieć posunięcie przeciwnika. Ktoś taki zawsze da sobie radę, a jeśli dodatkowo ma kontakt z gunner'em (np. ts, itp.), z którym potrafi współpracować, to chyba każdy wie co dzieje się wtedy na mapie. Wcale też nie potrzeba wzmocnionego tv, a wystarczyłoby takie którym można coś unieruchomić (czyli takie jak przed patchem). Pomimo tego iż przeważnie jestem pilotem, to uważam że wcześniejsze tv też było dobre i nie miałem do niego zastrzeżeń, a moi strzelcy (pomijając część nie obytych, random'owych graczy) kosili nimi nie gorzej niż teraz.
Co zepsute, a co poprawione? - z punktu widzenia pilota. Na ten temat też już pisałem, ale napiszę raz jeszcze. Plusy: - Na pewno jestem zadowolony z faktu, że teraz racki pilota skuteczniej zabijają piechotę. Wcześniej ich działanie było wręcz śmieszne. To, że seria rakiet która rozwalała pojazd lub zawalała budynek, piechocie nie wyrządzała zbytnio krzywdy było wręcz absurdalne. - Zwrotniejszy ruski grubas. Pomimo tego że przed patch'em nie szło mi nim aż tak źle (tak wynika przynajmniej ze statystyk), to w starciu z kobrą której obsada była na takim samym poziomie "skill'a" jak u mnie, bywało bardzo ciężko i często kończyło się zgonem.
Resztę poprawek na plus, jak dla mnie mogliby sobie darować, a i tak bym latał i tak starałbym się siać spustoszenie.
Minusy (są tylko 2): - Dziwne działanie standardowych rakiet na wrogie helki. Teraz pomimo tego że wiem jak i gdzie celować i naprawdę umiem się nimi posługiwać, to wrogą helkę (nawet gdy jest w miarę blisko) dosyć ciężko jest choćby "okaleczyć". Teraz nawet umiejętności pilota nie wystarczą, bo w przypadku pojedynku z wrogim heli te rakiety już się za bardzo, po prostu jakoś nie sprawdzają. - Najważniejszy jednak minus, który jest naprawdę bardzo, ale to bardzo odczuwalny i uciążliwy, to te niezniszczalne jet'y.
Jak już pisaliście Wy którzy heli popieracie i Wy którzy ich nie trawicie, w grze musi być jakiś balans. Pomimo założenia "kamień, papier, nożyce", również uważam że każdy powinien mieć jakieś szanse przetrwania. W powietrzu jest jednak troszkę inaczej niż na ziemi. Tam nie ma tak wielu celi i często brak jest możliwości ukrycia się więc samoloty często polują głownie na helkę, która jest łatwiejszym i cenniejszym celem od wrogiego jet'a (2 fragi), a co najważniejsze teraz zupełnie bezbronnym. Wcześniej, przed tym feralnym patchem, nawet pro pilot samolotu musiał liczyć się z tym, że przystępując do ataku na helkę (nawet ociężałego wtedy Havoca) sam może odnieść jakieś szkody, a nawet zginąć. Teraz niestety helikoptery są praktycznie bezbronne w takim starciu, a ucieczka też często okazuje się mało skuteczną linią obrony.
Reasumując, osobiście oddałbym połowę mocy służącej do niszczenia pojazdów naziemnych (czołgi, aa), w zamian za przywrócenie działania starych dobrych P-P. Wcale nie potrzeba mi szybszego namierzania takiego jak teraz, ani nieprzerywania namierzania w przypadku gdy jet puszcza flary - mogłoby przerywać tak jak się to działo dawniej - przecież dawałem sobie jakoś radę. Chciałbym tylko, aby gdy samolot wypuści już flary/ecm i minie efekt ich działania, puszczone pociski w niego trafiały (niszczyły, uszkadzały, ogólnie zadawały mu obrażenia).
Jeśli komuś się zechce przeczytać te moje wypociny, proszę zwrócić uwagę że w moim przypadku "jedyne łzy jakie ronię" są spowodowane brakiem jakiejkolwiek obrony w przypadku ataku samolotów. Nawet Ci, niezainteresowani lataniem, przyznają mi chyba rację że to z deczka nie fair.
To tyle z mojej strony - pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 6 kwi 2012, 13:42 przez tadecki, łącznie edytowano 1 raz
|