Teraz jest 25 lis 2024, 00:42

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 paź 2012, 19:38 

Witam, z racji tego że jestem nowy w bf3 i na tym forum to proszę mi wybaczyć jeśli problem się temat się powtórzył.

System: Win 7 64
Ram: 4 DDR3
Procesor: i5 3210M 2,5-3,1GHz
Płyta Główna: Nie Wiem jak sprawdzić xD
Grafika: 2GB Geforce GT 630M 1gb + 1gb zintegrowana

Gra chodzi ale przez chwilę, co prawda w BF3 bawię się od wczoraj ale... Na kampanii działa bardzo dobrze ale ino wejdę na sieć aby pograć z ludźmi a nie z kompem od razu pojawiają się problemy. Wchodzę na serwer, mam ping ok 11 do 50 max a i tak potrafi mnie wyrzucić bez powodu po prostu nagle tło czarne i tylko napis niebieski "zapisywanie" po czym wychodzi mi z gry. Korzystam z przeglądarki Google Chrome.

Bardzo bym prosił o pomoc.
Pozdrawiam,
D.

PostNapisane: 25 paź 2012, 20:00 
Moderator forum

Kup mocniejszy komputer (nie laptop) Na tym sprzęcie nie pograsz w Multi zbyt komfortowo. Ten laptop jest za słaby i tyle.

PostNapisane: 25 paź 2012, 20:04 

racja ale kierowałem się tym że potrzebuje lapka a kasa nie pozwoliła mi na kupno dwóch komputerów. Wiem że laptop jest co do gier do bani ale cóż, da się :) Teraz grałem ponad 10min na jednym rerwie i znowu bez przyczyny mnie wywaliło, wątpię aby to miało jakąkolwiek styczność z tym że to jest laptop.

PostNapisane: 26 paź 2012, 00:12 
Zbanowany

Nie, że to laptop nie, tylko że to słaby laptop...

Kpię z pozerstwa, chciwości, głupoty i próżności.

PostNapisane: 26 paź 2012, 01:30 

kerpal napisał(a):
Nie, że to laptop nie, tylko że to słaby laptop...

Spoko, przepraszam że nie było mnie stać na lepszy ;] ale skoro w trybie kampanii chodzi mi praktycznie na full detalach to dlaczego na multi nie? Z tego co ogarniam to żadna gra na multi nie ma 2 albo 3x większych wymagań niż na singlu! Darujcie sobie takie komentarze, w sumie już dziękuję za współpracę gdyż myślałem że skoro forum dotyczące BF to że i ludzie będą konkretni ale jednak się przejechałem na tym.. :| jeszcze parę razy zerknę tutaj może ktoś mądry się wypowie i pomoże, obstawiam na jakąś głupotę z ustawień ale nie wiem.

PostNapisane: 26 paź 2012, 05:28 
Moderator forum

Koleś dostałeś konkretną odpowiedź. Twój lapek nie daje rady w multi. Widać że mało ogarniasz bo BF3 jest bardzo wymagający w multi i nie ma sensu porównywać go do innych gier. Nikt Ci tu kitu nie wciska...
Ps. Sprawdź jeszcze jedna rzecz. Zainstaluj program RealTemp, odpal podczas gry w multi i sprawdź max temperatury procka i karty. Oprócz tego że kartę graficzną masz słabą i procek 2-rdzeniowy to najprawdopodobniej lapek się lekko smaży...

PostNapisane: 26 paź 2012, 09:19 

http://www.notebookcheck.pl/NVIDIA-GeFo ... 588.0.html
Wedle tego testu BF3 będzie Ci jako tako działał ale tylko na najniższych ustawieniach (co do tych "innych gier" to widać w nim jaka jest róźnica w porównaniu do BFa). W MP są większe wymagania względem SP szczególnie jeśli chodzi procesor. Jako że masz 2 rdzeniowego i5 tej mocy będzie brakować szczególnie gdy po największych serwerach będzie biegało kilkudziesięciu graczy. Ustaw wszystko na minimum, zagraj na jakimś niedużym serwerze 16/24 i daj znać czy dalej Cię wywala. Wtedy już nie powinno, a jeśli będzie to trzeba dalej szukać problemów ale już raczej systemowych.

PostNapisane: 26 paź 2012, 12:06 

Fakt, nie znam się dobrze na komputerach a więc wypraszam sobie wszelkie pretensje do mnie, jak widać jeden członek z forum potrafił mi odpisać normalnie bez żadnej pretensji, mowa tutaj o PL_Huzar. Komputer kupowałem z informatykiem i to nie jest dwurdzeniowy tylko ma cztery rdzenie, tak mi pisze, znajomy ma ten sam komputer identyko i mu działa nie na minimum. Mnie potrafi wywalić nawet na pustym serwie albo nawet nie wejdę, w nocy sobie grałem z 26osobami i grałem prawie 40min. Komp się nie gotuje, spaliłem już jednego laptopa i wiem mniej więcej jak to się zaczyna a więc na pewno nie to, ale dla świętego spokoju sprawdzę i Ci dam znać. Niestety obstawiam na winę systemu ale robiłem już 3 razy przeinstalowanie i dalej nic :(

PostNapisane: 26 paź 2012, 12:30 

Ten procesor posiada 2 fizyczne rdzenie ale 4 wątki, jeśli oczywiście jest to ten: http://ark.intel.com/products/67355/Int ... 0-GHz-rPGA Więc generalnie do BF3 jest to trochę za słaby procesor, optymalniy byłby jakikolwiek procek 4-rdzeniowy. Tak jak pisałem wcześniej, biorąc pod uwagę parametry całego laptopa gierka na ustawieniach graficznych minimalnych i niedużych serwerach (do 32 graczy) powinna nieźle chodzić, tzn. płynnie choć spadki FPSów przy jakiś większych zadymach są raczej nieuniknionie. Oczywiście możesz grać na większych serwerach oraz podobnie jak znajomy zwiększyć ustawienia graficzne ale tego nie polecam - komfort gry do wysokich na pewno należeć nie będzie.
W każdym bądź razie jeśli wszystko ustawisz tak jak napisałem i pograsz na niedużych serwerach to daj znać czy gra dalej stawarza problemy.
Czy sterowniki do tej grafiki masz najnowsze?
Łącze internetowe stabilne? Jakie masz pingi na serwerach, na których grasz?

PostNapisane: 26 paź 2012, 16:45 
Zbanowany

Cytuj:
Komputer kupowałem z informatykiem i to nie jest dwurdzeniowy tylko ma cztery rdzenie, tak mi pisze, znajomy ma ten sam komputer identyko i mu działa nie na minimum.

Pewnie kolejny "znaffca" co się ogłasza na słupach jako pogotowie komputerowe :lame:

Kpię z pozerstwa, chciwości, głupoty i próżności.

PostNapisane: 29 paź 2012, 23:44 

Hmm... niby ten sam ale z ciekawości zaglądnąłem w papiery komputera i jest napisane jak byk że są 4 rdzenie a coś tam o wątkach też jest napisane ale 4 rdzenie.. Ciekawi mnie fakt że sobie zakupiłem najnowszego Medala i chodzi, gram przez sieć a przecież wymagania ma bardzo porównywalne z tego co porównywałem.

PostNapisane: 30 paź 2012, 09:42 
Moderator forum

Primo
Zmień informatyka skoro nie rozróżnia procesorów ... Tu masz stronę, gdzie możesz sprawdzić specyfikacje każdego procesora Intela http://ark.intel.com/
Nie ma magicznej komendy, która by ci pomogła, możesz obnizyć wszystkie parametry na low, zmniejszyć rozdziałkę na mniejszą, wyczyścić z autostartu szystkie zbednie startujace programy oraz zadbać o najnowsze sterowniki. Nic więcej nie zrobisz.

Sprawdzaj temperaturę programem Real Temp

MiciMic napisał(a):
... znajomy ma ten sam komputer identyko i mu działa nie na minimum...(

Też opowiadaj wszystkim że ci pięknie działa :D Może jemu działał pięknie na Singlu ale nie na Multi. BF3 jest jedną z najgorzej zoptymalizowanych gier więc nie dziw się że potrzebuje naprawdę wydajnego sprzętu.
MiciMic napisał(a):
Spoko, przepraszam że nie było mnie stać na lepszy ;] ale skoro w trybie kampanii chodzi mi praktycznie na full detalach to dlaczego na multi nie?

Nie nasza wina że Ciebie nie stać na inny sprzęt więc daruj sobie takie uwagi, nikt sie tu tym nie wzruszy.
Polecam lekturę viewtopic.php?f=152&t=41469 I pamiętaj, tryb single ma ZAWSZE DUŻO mniejsze wymagania niż tryb multi.

MiciMic napisał(a):
Ciekawi mnie fakt że sobie zakupiłem najnowszego Medala i chodzi, gram przez sieć a przecież wymagania ma bardzo porównywalne z tego co porównywałem.

Ile w Medalu masz czołgów, samolotów i śmigłowców ?? Ile w Medalu możesz rozwalić ścian, budynków ?? Jakiej wielkości masz mapy w Medalu a jakiej wielkości w BF3 ??
Na ile masz osób masz największy serwer Medala a na ile BF3 ??

Następny offtop będę kasował.

Strefa czasowa: UTC + 2