Cytuj:
yacub napisał:
Cytuj:
Heinrich napisał:
Powiem krótko i na temat- Bo satanisci to zło i psychole, nietoleruje takich ludzi jezeli mozna ich ludzmi nazwac.
Jak i znakomita część zagorzałych chrześcijan przez kilkanaście wieków
Pieprzyć te kilkaset tysięcy ludzi palonych na stosach, nie? Bleah.
LUUUUDZIEEEEEEE!!! Nie załamujcie mnie.... Jakie kilkaset tysięcy? Nie przesadzajmy!!!!!!!!! Studiuję historię - sprawdzę może dokładniej, ale po prostu nie rzucajmy liczbami jeśli nie mamy zielonego pojęcia o temacie! Liczba ofiar jaką możemy przypisać inkwizycji hiszpańskiej na pewno nie jest mała - uwzględniwszy jeszcze do tego ilość tamtejszych Żydów zmuszonych do ucieczki. Ale nie będą to SETKI tysięcy! [tak mi się wydaje, w końcu jest 1:44]. Dla poszerzenia perspektywy napiszę jescze jedno:
Inkwizycje tak naprawdę były dwie - hiszpańska (tak, ta z Pythonów

) i rzymska (papieska)..... Ta druga podczas kilkudziesięciu, czy stukilkudziesięciu lat swego istnienia skazała na śmierć i wykonała te wyroki na max. kilkudziesięciu osobach. Dodatkowo - więźniowie podczas śledztwa [zeznania, które złożyli podczas tortur zawsze mogli odwołać po ich zakończeniu....

] byli pod stałą opieką lekarską, co parę dni mieli zmieniane prześcieradła, bodajże raz na tydzień mogli się porządniej umyć itd.... Fajnie, prawda? A była to połowa wieku XVI.... Normalnie opcja full wypas...
Wybaczcie mi niedokładne liczby, ale o takiej godzinie już mi się nie chce sięgać do notatek z zeszłego roku >>> miałem to na zajęciach. Ale jak mnie ktoś zdopinguje to chętnie podzielę się swoją wiedzą.
Maciejka, zmieniłeś w końcu swój podpis? Nie "Sivis..." tylko "Si vis....", ja naprawdę znam się troszkę na łacinie...