Teraz jest 4 kwi 2025, 20:31

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 16:19 

Praetorius napisał(a):
Tak na przyszłość, jakby ktoś z użytkowników naszego forum miał problemy z prawem karnym to zapraszam na gg, spróbujemy je razem rozwiązać :wink:

Ojojoj szkoda że wcześniej nie wiedeziałem :)

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 16:25 

Jako ze dyskusja toczy sie na mój temat to:
1. Gareta przeprosilem i uzyskalem satysfakcjonujace wyjasnienie, ale skoro tak to PRZEPRASZAM GARET - POMYLIŁEM SIE , GDYŻ NIE ZNAŁEM DOKŁADNYCH FAKTÓW
2. Mimo to nigdy nie nazwałem Gareta piratem - moja wypowiedź miała być swego rodzaju żartem, ale nie została tak potraktowana, a ja dałem się wciągnąć w bezsensowną dyskusję
3. Preatorius:
- przeczytaj dowolną licencję gry - na pewno znajdziesz tam zapis o porzyczaniu tychze programow
- skoro porzyczanie nie jest piractwem, to wytlumacz mi dlaczego przy zakupie gry dostajemy licencję na 1 stanowisko, a gdy porzyczamy gre i osoba która ja porzyczyla instaluje ją na swoim kompie to łamiemy postanowienia licencji - najwyraźniej musimy odinstalować każdy program (nie tylko grę) jeśli nasz kumpel nie posiada licencji :D

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 16:44 

Szary napisał(a):
skoro porzyczanie nie jest piractwem, to wytlumacz mi dlaczego przy zakupie gry dostajemy licencję na 1 stanowisko, a gdy porzyczamy gre i osoba która ja porzyczyla instaluje ją na swoim kompie to łamiemy postanowienia licencji - najwyraźniej musimy odinstalować każdy program (nie tylko grę) jeśli nasz kumpel nie posiada licencji :D

Z prostej przyczyny, nie można uruchomić 2 kopii tego samego produktu jednocześnie na 2 komputerach, a skoro mamy licencję na UŻYWANIE jej na 1 stanowisku, warunki licencji nie są naruszane.

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 16:50 

Teoretycznie tak, ale nasza kochana policja moze się czepiać, bo to nie kumpel nabył licencję i nośniki, tylko ty, więc teoretycznie licencja przysługuje tobie, czyli nabywcy. Idąc tym tropem dochodzimy do wniosku, że wszystko jest ok, do momentu, w którym to ty grasz, a nie np. któryś z twoich kolegów. Jest to o tyle bez sensu, że nawet na twoim kompie mozesz grac tylko ty :shock: . ew. twoja rodzina :D

A tak na marginesie - moze by zmienić topic i przenieść się np. do hyde parku, bo teraz gadamy trochę... nie na temat, no i ta dyskusja nie ma nic wspólnego z Vietnamem...

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 16:59 

Acha, jeszcze jedno - skoro licencja nie jest naruszana gdy program jest używany tylko na jednym komputerze, to równie dobrze można zainstalować Windowsa na 100 komputerach i wszystko jest legalne, jeśli jednocześnie używamy tylko jednego z nich :shock:

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 17:00 

Z tego co ja slyszalem "piractwem" jest uzywanie programow czy innych wlasnosci intelektualnych w celach zarobkowych. Mozesz np. skopiowac komus plyte z muzyka i mu ja oddac za darmo, ale jezeli ci udowodnia ze wzioles za to grosza to mozesz isc siedziec za piractwo.. Tak przynajmniej kiedys bylo..

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 17:08 

Christofer (czy jakoś tak) ŻLE WIESZ piractwem jest wszelki kopiowanie czy powielanie jakiegokolwiek dobra bez zgody autorów, a my tu dyskutujem raczej o kruczkach prawnych :D

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 17:29 

Szary napisał(a):
(...)3. Preatorius:
- przeczytaj dowolną licencję gry - na pewno znajdziesz tam zapis o porzyczaniu tychze programow
- skoro porzyczanie nie jest piractwem, to wytlumacz mi dlaczego przy zakupie gry dostajemy licencję na 1 stanowisko, a gdy porzyczamy gre i osoba która ja porzyczyla instaluje ją na swoim kompie to łamiemy postanowienia licencji - najwyraźniej musimy odinstalować każdy program (nie tylko grę) jeśli nasz kumpel nie posiada licencji :D

Aby być w zgodzie z prawem cywilnym i móc pożyczyć grę koledze, musisz ją najpierw odinstalować ze swojego komputera.

Jak już napisałem, pożyczając w ten sposób program znajomemu nie popełniasz przestępstwa, nie łamiesz wówczas postanowień licencji, ponieważ nie korzystasz wówczas z danego oprogramowania na więcej niż jednej stacji roboczej (zależy to również od postanowień danej licencji).

Jest jeszcze jeden mały szczególik, dotyczący wykładni prawa, który nie jest powszechnie znany, nawet przez organy ścigania (w razie czego można się tym skutecznie zasłaniać :wink:) :

W kazusie, który rozpatrujemy zachowanie sprawcy może być penalizowane jedynie przez art. 293 § k.k. w związku z art. 293 § 1 k.k., które stanowią:

Art. 292. § 1. Kto rzecz, o której na podstawie towarzyszących okoliczności powinien i może przypuszczać, że została uzyskana za pomocą czynu zabronionego, nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. W wypadku znacznej wartości rzeczy, o której mowa w § 1, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Art. 293 § 1. Przepisy Art. 291 i 292 stosuje się odpowiednio do programu komputerowego.
§ 2. Sąd może orzec przepadek rzeczy określonej w § 1 oraz w Art. 291 i 292, chociażby nie stanowiła ona własności sprawcy.

Aby można mówić o zaistnieniu przestępstwa (czyn człowieka, zabroniony pod groźbą kary, przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia, bezprawny, zawiniony i społecznie szkodliwy w stopniu wyższym niż znikomy), muszą być wypełnione jego znamiona, w tym przypadku to min.: Program komputerowy musi być uzyskany za pomocą czynu zabronionego, czyli w sposób niezgodny z prawem. Kupno w sklepie (giełdzie, etc.) nie jest, na ogół :wink: czynem zabronionym.

Przekładając to na prostszy język:

Osoba, w omawianym przypadku, nie stosująca się do postanowień licencji, łamie prawo, jednakże wyłącznie prawo cywilne. Aby móc postawić jej zarzuty w oparciu wyżej cytowane artykuły, gra musiałaby pochodzić z czynu zabronionego (np. została ściągnięta z sieci, została uzyskana podczas włamania do sklepu etc.)

Szary napisał(a):
Acha, jeszcze jedno - skoro licencja nie jest naruszana gdy program jest używany tylko na jednym komputerze, to równie dobrze można zainstalować Windowsa na 100 komputerach i wszystko jest legalne, jeśli jednocześnie używamy tylko jednego z nich :shock:

To jest już zupełnie odmienny przypadek od omawianego wcześniej. Tutaj mają zastosowanie przepisy ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, a dokładniej art. 116 cytowanej ustawy:

Art. 116. 1. Kto bez uprawnienia albo wbrew jego warunkom rozpowszechnia cudzy utwór w wersji oryginalnej albo w postaci opracowania, artystyczne wykonanie, fonogram, wideogram lub nadanie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
2. Jeżeli sprawca dopuszcza się czynu określonego w ust. 1 w celu osiągnięcia korzyści majątkowej,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
3. Jeżeli sprawca uczynił sobie z popełniania przestępstwa określonego w ust. 1 stałe źródło dochodu albo działalność przestępną, określoną w ust. 1, organizuje lub nią kieruje,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 5.
4. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa nieumyślnie,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Aby uciąć niepotrzebne spekulacje dodam, że zainstalowanie programu w jednostce roboczej znajomego nie może być uznane za rozpowszechnianie.

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 18:13 

Hehe - taka odpowiedź zupełnie mnie satysfakcjonuje :)

P.S. 1 Zmień sobie podpis, bo lepij będzie jak napiszsz A poza ty uważam, że Kartagina poinna ZOSTAĆ (a nie być) zburzona :D
Ale to tylko moja osobista propozycja ;)

P.S. 2 Kim ty jestes z wykształcenia :D

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 18:38 

Szary napisał(a):
Hehe - taka odpowiedź zupełnie mnie satysfakcjonuje :)

P.S. 1 Zmień sobie podpis, bo lepij będzie jak napiszsz A poza ty uważam, że Kartagina poinna ZOSTAĆ (a nie być) zburzona :D
Ale to tylko moja osobista propozycja ;)

P.S. 2 Kim ty jestes z wykształcenia :D

Ad 1.

Łacińska formuła „Ceterum censeo Carthaginem delendam esse”, wypowiadana przez Marcus'a Cato, może być tłumaczona tak jak mam to w podpisie. W związku z czym nie widzę powodów aby go zmieniać.

Ad 2.

To dość osobiste pytanie, ale odpowiem:

Na Uniwersytecie Warszawskim uzyskałem stopień zawodowy magistra Prawa i Administracji, obecnie kończę aplikację prokuratorską (egzamin końcowy mam w październiku, w związku z czym już w czerwcu, zniknę ze sceny BF :( ).

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 19:43 

Ad. 1
Wiem ze tak moze byc, ale ja bym to troch inaczj napisal
Ad. 2
Wiem że osobiste, ale chce wiedziec czy ew. będę siedzial po wlasciwej stronie - najwyrażniej nie :D

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 19:44 

Ad. 1
Wiem ze tak moze byc, ale ja bym to troch inaczj napisal
Ad. 2
Wiem że osobiste, ale chce wiedziec czy ew. będę siedzial po wlasciwej stronie - najwyrażniej nie :D

SORRY - jakis błąd spowodował, że wysłałem ten post dwa razy - sorry - TO NIE JSET STATSIARSTWO

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 23:26 

Szary - czasami sa bledy na stronie :wink: Praetorius - twojego dlugiego tekstu nawet nie czytalem :) Pewnie musialbym siegac nie raz do slownika.
A propos Kartaginy? Czy powiedzial to Katon Starszy? :wink: Akurat zajrzalem sobie w tym momencie do podrecznika z historii - tlumaczenie moze byc tez takie: "Poza tym sądzę, że należy zniszczyć Kartaginę". - w kazdym razie sens jest ten sam, a nawet mamy odworowanie w czasach wspolczesnych - "Balcerowicz..." :wink: Achhh, jak milo pogadac na takie tematy, a jeszcze lepiej posluchac ludzi, ktorych jest to pasją :wink:

Tytuł:
PostNapisane: 25 maja 2004, 23:56 

Praetorius napisał(a):
...egzamin końcowy mam w październiku, w związku z czym już w czerwcu, zniknę ze sceny BF :( ).

Powodzenia na egzaminie i mam nadzieje, ze skoro juz musisz zniknac to tylko na pewnien czas. :)
pozdro: p.

Tytuł:
PostNapisane: 26 maja 2004, 13:56 

Hehe - dla wątpiących w moje szczere intencje - dopisek dopisalem uzywając edycji :D (swoja drogą niezły pleonazm - prawe jak Dnia 3 czerwca :D - wiecie ze takie cos jest błędem językowym :D)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2