Teraz jest 4 kwi 2025, 20:37

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2004, 09:56 

Ludzki mózg, jak i większości ssaków, jest szczególnie wyczulony na ruch.
Jeśli między dwoma obrazami widać różnicę i wyświetla się je bezpośrednio po sobie, mózg rejestruje zmiany jako ruch w bardzo dużym zakresie pola widzenia.
Jeśli między tymi obrazami wyświetlimy krótką przerwę (czarny obraz). Mózg słabiej zareaguje na pozorny ruch.
Ta zasada wykorzystana jest w kinie gdzie 2/3 czasu (nie pamiętam dokładnej wartości) ekran kinowy jest pusty/czarny. Dzięki temu już 24 klatki wydają nam się płynne.
Bez tych pauz, bez problemu zauważylibyśmy skokowość pozornego ruchu wyświetlanego na ekranie.
Co do czasu wyładowań czopków - nie wyładowują się one synchronicznie, każdy z nich wyładowuje się w swoim cyklu. Pokrywa to całkowicie czas ekspozycji. To raczej przepustowość mózgu jest tutaj wąskim gardłem.

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2004, 11:49 

Wracając do problemów z serwerem - grałem trochę wczoraj i zauważyłem że lagi występują okresowo, przez minutę, może krócej.
Możliwe że ich powodem jest wgrywanie mapy przez serwer konkurencyjny.

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2004, 14:20 

No coś w tym jest bo mi tesh sie tak zdaje: pierw gram powiedzmy przez 3 minuty i nie ma lagow, nastepnie przez jakąś minute lagi następują, potem znów jakiś czas ich nie ma z potem znowu przez chwile są. Wniosek z tego taki że na każdą gre powinien przypadać 1 komp :idea:

PSN id: Graqzu

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2004, 21:17 
Moderator forum

boby7[PL] napisał(a):
Hynol napisał(a):
Czytaj ze zrozumieniem - napisałem że obraz jest naprawdze płynny przy fazie ruchu co 10ms.

Masz rację! Ale ja chciałem sprawdzić to Twoje stwierdzenie:
Hynol napisał(a):
Jeżeli widzi się dwa obiekty które zaczynają się poruszać i jeden z nich zacznie sie poruszać z opóźnieniem 100 ms to oko ludzkie nie wychwyci różnicy - obiekty dla niego zaczną się poruszać w tym samym czasie.

Ehhh... poprawiłem to 100 na 30 - ale ty zdajesie nie rozumiesz kwestii subiektywnego poczucia płynności eksponowanych obrazów (10ms), oraz wychwytywania różnicy poruszania się obiektu w czasie (30ms). Ale nie ważne zostawmy to.
Cytuj:
Test przeprowadzony na zasadzie: „Czy widzi Pan różnicę? Nawet gdy jej nie ma.”
Jakbyś na socjologii albo psychologii przedstawił taki projekt badania to byś z miejsca bombe dostał za wprowadzenie niekontrolowanych zmiennych.
Cytuj:
O ile rozumiem to wycofujesz z się z tego twierdzenia. Nie muszę już kombinować.
Nie wycofuje się. Mając dwa obiekty A i B rozpoczynające poruszać się ruchem liniowym z różnicą poniżej 30ms - nie można zaobserwować tej różnicy.

Piasecznik
Cytuj:
Ludzki mózg, jak i większości ssaków, jest szczególnie wyczulony na ruch
Jak również gadów płazów ryb i ptaków - bowiem za to odpowiadają układy podkorowe obecne już u prymitywnych kręgowców.

Cytuj:
Co do czasu wyładowań czopków - nie wyładowują się one synchronicznie, każdy z nich wyładowuje się w swoim cyklu. Pokrywa to całkowicie czas ekspozycji. To raczej przepustowość mózgu jest tutaj wąskim gardłem.
Co do tego jak zsynchronizowane jest działanie czopków to musze sprawdzić bo nie pamiętam już dokładnie fizjologii oka. Aco do wąskiego gardła, to nie tak - informacje z nerwu wzrokowego nie płyną nieprzerwanym strumieniem do mózgu - są pakowane w pakiety po 10 - 30 ms i dopiero trafiają do mózgu. Neurofizjolodzy dalej nie wiedzą w jaki sposób mózg skleja owe informacje w nieprzerwany strumień świadomości. Poza tym mózg nie jest w cale wąskim gardłem - ruch wychwytywany na poziomie ciał kolankowatych bocznych, pozwala człowiekowi na reakcje zanim owa informacja trafi do kory wzrokowej, a więc do ośrodka mózgu który jest odpowiedzialny za "widzenie". Podobnie jest z oparzeniem - mimo iż wydaje się że cofamy rękę bo czujemy ból - cofnięcie ręki następuje zanim go poczuliśmy w wyniku zadziałania łuku odruchowego na poziomie rdzenia kręgowego. Ciekawostką jest to że owa dwutorowość informacji oraz pakietowe przetwarzanie informacji przez nasz mózg, może być przyczyną deja vu, w przypadku gdy dochodzi do ich nieprawidłowego przetworzenia.

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2004, 22:49 

A po polsku nie mogłeś? :roll: :wink: Deja vu powstaje wtedy, kiedy jesteśmy przemęczeni - obraz dociera "podówjnie" do mózgu, dlatego mamy wrażenie, jakbyśmy kiedyś przeżyli tą chwilę.

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2004, 23:34 

Ze wszystkich teorii dejavu, najbardziej trafiła do mojego przekonania ta która tłumaczy dwoistość pamięci ludzkiej.
Pamięć natychmiastową i pamięć historyczną.
Z pamięci natychmiastowej dane są przesyłane do zapamiętania do pamięci historycznej wtedy kiedy zostaną odświeżone/odczytane taką ilość razy która pozwoli na zakwalifikowanie jej jako istotną dla danej jednostki. Dejavu powstaje wtedy kiedy odbierane na bierząco bodźce trafiają bezpośrednio do pamięci historycznej. Dlatego wydaje nam się że właśnie przeżywaną sytuację już gdzieś widzieliśmy, jednak nie jesteśmy (mimo przeświadczenia przeciwnego) stwierdzić co za chwilę się stanie.

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2004, 00:19 
Moderator forum

Piasecznik napisał(a):
Ze wszystkich teorii dejavu, najbardziej trafiła do mojego przekonania ta która tłumaczy dwoistość pamięci ludzkiej.
Pamięć natychmiastową i pamięć historyczną.
Z pamięci natychmiastowej dane są przesyłane do zapamiętania do pamięci historycznej wtedy kiedy zostaną odświeżone/odczytane taką ilość razy która pozwoli na zakwalifikowanie jej jako istotną dla danej jednostki. Dejavu powstaje wtedy kiedy odbierane na bierząco bodźce trafiają bezpośrednio do pamięci historycznej. Dlatego wydaje nam się że właśnie przeżywaną sytuację już gdzieś widzieliśmy, jednak nie jesteśmy (mimo przeświadczenia przeciwnego) stwierdzić co za chwilę się stanie.
Owszem - jest też taka teoria i osobiście uważam że jest najbardziej sensowna. W zasadzie istnieje jeszcze kilka rodzajów pamięci które pośredniczą pomiędzy operacyjną i długotrwałą i prawdopodobne że nawet zakłócenia na tych poziomach moga wywołać takie wrażenie. Ale jak dotąd nie wiadomo jak to jest z dejavu. Ale przyznać trzeba że uczucie jest niezłe :) Takie przebicie na mózgu. Jednocześnie próbuje się godzić obie teorie - pamięć związana jest z układami podkorowymi i emocjonalnymi jak hipokamp i krąg Papeza - to właśnie tutaj są również interpretowane najwcześniej bodźce wzrokowe - możliwe więc że ów błąd powstaje w wyniku owego podwójnego obiegu informacji sensorycznych (nie tylko wzrokowych).
Wierchol napisał(a):
A po polsku nie mogłeś? Deja vu powstaje wtedy, kiedy jesteśmy przemęczeni - obraz dociera "podówjnie" do mózgu, dlatego mamy wrażenie, jakbyśmy kiedyś przeżyli tą chwilę.
:) Nie koniecznie przemęczeni. Raczej uwaga jest skierowana w inną stronę i zasilacz nie wydala. Deja vu występuje zarówno rano jak i wieczorem, i o ile wiem nie ma takiej reguły. A poza tym jak wiadomo to błąd Matrixa :P

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2004, 09:24 

Ja doswiadczam deja vu codziennie :) siadajac przed komputerem :P

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2004, 09:39 

Hynol napisał(a):
Wierchol napisał(a):
A po polsku nie mogłeś? Deja vu powstaje wtedy, kiedy jesteśmy przemęczeni - obraz dociera "podówjnie" do mózgu, dlatego mamy wrażenie, jakbyśmy kiedyś przeżyli tą chwilę.
:) Nie koniecznie przemęczeni. Raczej uwaga jest skierowana w inną stronę i zasilacz nie wydala. Deja vu występuje zarówno rano jak i wieczorem, i o ile wiem nie ma takiej reguły. A poza tym jak wiadomo to błąd Matrixa :P

@Z Matrixem to się zgadzam - po prostu jest to nic innego jak zwykła zmiana w systemie :wink:
@MZS - Roger that :!: :P

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2004, 19:16 

MohammedZaherSzah napisał(a):
Ja doswiadczam deja vu codziennie :) siadajac przed komputerem :P

ja mam to samo z lustrem ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa: UTC + 2