Teraz jest 23 lis 2024, 09:02

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 wrz 2005, 12:05 

Mam pytanie, w konfiguracji nowego kompa, musiałem niestety zrezygnować z paru debeściackich części.

Wyszło że posiadam Athlona64 3800+
płyta nForce4 GigaByte K8NF-9 sound, lan, serialATA, raid, firewire, PCI-E, socket 939
Kingstona 1,5 gb ramu (musiał zostać zmieniony z Goodrama , ale to chyba lepiej :)
Sound Blaster live 5.1
Głośniki MediaTech 5.1 z pilotem:)

No i ta pieprzona karta Geforce XFX6600 Pine 256mb, dual DVI- wiem że jest niezła, ale też napewno nie najlepsza:). Mimo tego kieruje się argumentami, że praca procka i ramu odciąży nieco karte graficzną, i wydajność będzie wysoka.

PS. Na takiej karcie ile by pociągnął Battlefield 2? :lol:
Pozdrawiam!

Tytuł:
PostNapisane: 1 wrz 2005, 12:44 

Słuchaj wszystko bajer ale jak masz ram? 3 kostki po 512? Jeśli tak to nie włączy Ci się komp. musisz miec 1,2 lub 4 kosci. Mam tą płytę i z 3 kostkami nie bootuje się. Na twoim miejscu kupiłbym lepszą płytę a procka zmienił na 3000+ (ale to moje zdanie :) )

A na tej grafie medium powinno byc płynnie.

Tytuł:
PostNapisane: 1 wrz 2005, 12:52 

6600 jest niemalze identyczna jak ATI 9800 Pro, a wiec z wlasnej
autopsji powiem Ci, ze wsyztsko medium bedzie chodzic ladnie, ale
do 50 graczy na serwerze, na wiekszych bedzie Ci sie gralo dosyc
"niewygodnie"...

PostNapisane: 1 wrz 2005, 13:01 

Myślę że procesor bądź co bądź przyda się najbardziej. Co do kości ram
Musi działać- bo działa:)

2x512mb Kingston CL3 jakoś tak
i na ''drugie miejsce''
Jedna kość Kingstona

Hmmmm, cóż na medium? No to nie najlepiej...
Wolałbym wszystko na high przy rozdziałce 1280, myślę że procek i ram utrzymają to w ok. 40-50 fps?

Tytuł: Pytam więc...
PostNapisane: 1 wrz 2005, 13:07 

Pytam więc na jakiej grafice, w tym samym przedziale cenowym battlefield lepiej będzie pracował z resztą.

Niestety zasób pieniężny jest już naciągnięty:(

Co do płyty głównej, również JESZCZE mogę zmienić(oddać), ale ta przyjemność nie potrwa długo :(.
Tak więc która karta graficzna będzie lepiej się sprawowała (niska cena niska cena:D)
Z góry thx

Tytuł:
PostNapisane: 1 wrz 2005, 13:12 

Jesli chcesz wszystko na high to kup sobie 7800 :P Albo Radka x800/850 (sam posiadam x800 xl, ale niestety, BF2 ma wsparcie dla nvidi i czasem sa cyrki ze sterami ;) )

Sam posiadam A64 3500+, Epox 9NDA3, 2 gb ramu kingstona.
Wszystko na full plus wygladzanie na full i wsio ladnie dziala :)

EDIT: Napisales minutke wczesniej i nie widzialem co napisales, ten post odnosil sie do wczesniejszego :)

W podobnym przedziale cenowym nie kupisz wiele lepszej akrty, dobrze o tym wiesz :) Wyzsza cena = wyzsza jakosc.

A tu mozesz mnie sprawdzic - Veres - http://tiny.pl/xh88 - Bf2 Tracker

Ostatnio edytowano 1 wrz 2005, 13:18 przez Walatch, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: a X700 pro?
PostNapisane: 1 wrz 2005, 13:17 

W podobnej cenie jest x700 pro, jak on będzie sprawował się z battlefieldem?

PostNapisane: 1 wrz 2005, 13:30 

Barten napisał(a):
Mam pytanie, w konfiguracji nowego kompa, musiałem niestety zrezygnować z paru debeściackich części.

Wyszło że posiadam Athlona64 3800+
płyta nForce4 GigaByte K8NF-9 sound, lan, serialATA, raid, firewire, PCI-E, socket 939
Kingstona 1,5 gb ramu (musiał zostać zmieniony z Goodrama , ale to chyba lepiej :)
Sound Blaster live 5.1
Głośniki MediaTech 5.1 z pilotem:)

No i ta pieprzona karta Geforce XFX6600 Pine 256mb, dual DVI- wiem że jest niezła, ale też napewno nie najlepsza:). Mimo tego kieruje się argumentami, że praca procka i ramu odciąży nieco karte graficzną, i wydajność będzie wysoka.

PS. Na takiej karcie ile by pociągnął Battlefield 2? :lol:
Pozdrawiam!

A do czego głównie używasz komputera ? Bo jeśli do gier, to zakup Athlona 3800+ jest zupełnie bezsensownym wydaniem pieniędzy. O wiele lepszym rozwiązaniem jest zakup 3000+, a za zaoszczędzone pieniądze (ok. 750zł) kupić lepszą kartę grafiki lub monitor. W grach nie odczujesz żadnej róznicy pomiędzy 3800+ a 3000+ ( no chyba, że w rozdzielczości 800x600, ale to porażka). I karta którą wybrałeś wcale nie "jest niezła", tylko jest słaba, gyby to chociaż był 6600GT... 256MB pamięci na tej karcie, to zwykły chwyt marketingowy (ta karta jest za słaba aby wykorzystać taką ilość pamięci). Jeśli procesor o którym pisałeś masz już zakupiony, to polecam kupić grafikę conajmniej dobrej firmy 6600GT , np. Asus, Gigabyte, Leadtek. Jeśli jednak sprawa z procesorem jest jeszcze otwarta, to bierz ten który ci napisałem. Dołożysz zaoszczędzoną kwotę i kupisz 6800GT. A jeśli chcesz wszystko na High w 1280x1024 to ... tak jak napisał Walatch.

PostNapisane: 1 wrz 2005, 13:37 

Wiele gier własnie przez procesor stały się do bani przez skoki.
Nie dam za wygraną, ale obniże nieco konfigurację.
Proponuje zmianę procesora na Athlona 64 3.5 ghz i kartę graficzną 6800GT
Gigabyte 256mb.
Reszta pozostaje bez zmian. Czy przy tej karcie, mogę zachwycać się płynną grą na wsio high? :)

PostNapisane: 1 wrz 2005, 14:11 

Barten napisał(a):
Proponuje zmianę procesora na Athlona 64 3.5 ghz

Nie ma takiego.

Barten napisał(a):
Reszta pozostaje bez zmian. Czy przy tej karcie, mogę zachwycać się płynną grą na wsio high? :)

Nie. do wszystkiego na high potrzebujesz jeszcze X-Fi. :P

i zwisa mi to.

PostNapisane: 1 wrz 2005, 14:15 

Barten napisał(a):
Gigabyte 256mb.

Stary, nie żartuj. Podaj mi choć jeden tytuł gry która pójdzie płynnie na A3800+ i dobrej karcie graficznej, a będzie się "haczyć" na A3000+ i takiej samej karcie gr ? To nie są czasy 3Dfx'a i akceleratorów graficznych Voodoo.

Barten napisał(a):
Myślę że procesor bądź co bądź przyda się najbardziej. Co do kości ram
Musi działać- bo działa:)

2x512mb Kingston CL3 jakoś tak
i na ''drugie miejsce''
Jedna kość Kingstona

Hmmmm, cóż na medium? No to nie najlepiej...
Wolałbym wszystko na high przy rozdziałce 1280, myślę że procek i ram utrzymają to w ok. 40-50 fps?

Z tego co napisałeś jasno wynika, że masz słabą znajomość tematu. To KARTA GRAFICZNA w głównej mierze odpowiada za płynność (ilość fps) wyświetlanego obrazu w grach. Oczywiści procesor i pamięć też jest ważna (szczególnie w BF2 2GB), ale przy tym samym zestawie, kupując procesor za 500 zł, czy za 1500zł nie odczujesz żadnej różnicy. Natomiast różnica w płynności grania, między kartą grafiki za 500 i 1500 będzie BARDZO DUŻA. Dodatkowo takiego A3000+ można za dwa, trzy lata (bez dużych strat finansowych), wymienić na np. X2 4600+

Barten napisał(a):
Gigabyte 256mb.

Nooo, wiec jednak nie masz takich dużych ograniczeń finansowych, skoro z GeForce 6600 gładko przeskoczyłeś na 6800GT :D

Zmień 3500 na 3000 i zamiast 6800GT bierz 7800GT. We wszystkich testach i grach taka konfiguracja będzie miała lepsze osiągi.

Zrasztą zrobisz jak zechcesz, to twoje pieniądze...

Tytuł:
PostNapisane: 1 wrz 2005, 14:27 

A ja bym polecił zmienić proca 3500+ na 3000+ i dołożyć do mobo np DFI nForce4Ultra-D i kręcić ile wlezie - jeszcze jakbyś kupił selekta to byś spokojnie wykręcił go na np 2.7-2.8 GHz czyli GRUBO ponad A64 4000+ który jest taktowany prędkością 2400MHz...

UpDate

Chociaż nie nie zmieniaj - bo przecież i pamiątki byś musiał zmienić no i pewno zasiłke... no ale kupno proca 3500+ nie ma sensu tylko 3000+ Venice :)

Tytuł: heh
PostNapisane: 1 wrz 2005, 14:37 

Zrozumcie mnie ludzie nie jestem w temacie. Przez 7 bitych lat męczyłem się przy amd k-6 tam to procesor robił największą rolę.

A co do dzisiejszych czasów, to powiem wam, iż wiem, że karta graficzna ma wpływ na płynność gry, ale za te 2-3 lata amd 64 3800+ nadal będzie ciekawym procesorkiem:).
Ograniczenia finansowe, to oszczędność którą zrobiłem zmieniając procek na 3500+, sorry Goomich:) to o ten model mi chodziło :).

Ale teraz przyszedł nowy sponsor, rozżalilem się przed sponsorami nad kartą graficzną i pomogło. Co z tego wynikło?
Jestem nieugięty!
Amd 64 3800+
1,5 gb ramu kingstona
i karta X800XL 256mb.

CZY TERAZ W KOŃCU MOGĘ CIESZYĆ SIĘ PŁYNNĄ GRĄ ZE WSIO NA HIGH????

Tytuł: Re: heh
PostNapisane: 1 wrz 2005, 15:19 

Barten napisał(a):
A co do dzisiejszych czasów, to powiem wam, iż wiem, że karta graficzna ma wpływ na płynność gry, ale za te 2-3 lata amd 64 3800+ nadal będzie ciekawym procesorkiem:)

Nie :P

Za 2 - 3 lata powszechne powinny być już dwu (a pewnie i więcej) procesorowe maszyny.

Mój 3000+ (za kórego dałem 6 stów, teraz kosztuje z 500 zł) działa teraz na jakieś 2,7 GHz. Jest szybszy od twojego o 300 Mhz i tańszy 3 razy. I to wszystko na standardowym wiatraczku.

Barten napisał(a):
Ale teraz przyszedł nowy sponsor, rozżalilem się przed sponsorami nad kartą graficzną i pomogło. Co z tego wynikło?
Jestem nieugięty!
Amd 64 3800+
1,5 gb ramu kingstona
i karta X800XL 256mb.

CZY TERAZ W KOŃCU MOGĘ CIESZYĆ SIĘ PŁYNNĄ GRĄ ZE WSIO NA HIGH????

Już lepiej, dużo lepiej. Przy wszystkim na full, na większych mapach możesz mieć pewne chrupnięcia, czy coś, ale nie powinny przeszkadzać za bardzo. IMO

i zwisa mi to.

Tytuł:
PostNapisane: 1 wrz 2005, 15:41 

Jak juz pisalem, mam podobna kofiguracje (tyle ze mam 2 gb, nie 1,5) i wszystko na full z wygladzaniem rowniez full przy 1280 idzie plynnie, bez zacinek :) to 512 ramu nie powinno robic praktycznie roznicy, jedyne co moze sie roznic to dluzszy czas ladowania mapki i krotszy czas plynnej gry. Ram lubi sie szybko zapychac :)

EDIT : I jak juz bedziesz mial zestawik to zassaj koniecznie jakies stery oparte na catalystach 5.8, bo z poprzednimi byly cyrki. na 5.7 BF2 przycinal, za to gry na OGLu dzialaly, za to na 5.6 BF2 smigal, ale gorzej z OGL ;]

A tu mozesz mnie sprawdzic - Veres - http://tiny.pl/xh88 - Bf2 Tracker

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2