Teraz jest 28 lis 2024, 21:59

Strefa czasowa: UTC + 2

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 wrz 2003, 13:12 

Sorry ze zakladam drugi taki temak ale tamtego nie moge znalesc :( . Wiec mozecie podac mi link do tego patcha :?:

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 13:17 

sprawdź oficjalną stronę M$, poszukaj też trochę w archiwum newsów na http://www.bf42.com - jakiś czas temu pisali o tym i podali URL

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 13:21 

Chodzilo o to?

http://forum.battlefield1942.pl/viewtopic.php?t=1820

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 13:50 

dzienki bad (oto wlasnie chodzilo):D :!:

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 15:24 

pol roku temu stworzylem sobie mini siec - slackware podlaczony do netu, a do niego dopiero moj "bf z windąXP :)"

tak wiec przez pol roku olewalem waskim sikiem wszystkie wirusy, robaki, trojany i co tam jeszcze...
3 tygodnie temu w koncu wypierdzielilem linuxa, bo stwierdzilem ze mam z nim tylko same problemy :D

juz po kilku minutach po podlaczeniu windozy bezposrednio do netu pojawilo sie okienko zamykajace windoze :)
na poczatku myslalem ze cos jest ze sprzetem wiec sprawdzalem sprzet, instalowalem ponownie windoze, zrobilem formata i nic...
zmarnowalem wieleee godzin...
dopiero pozniej sobie przypomnialem o podobnym watku na tym forum, przy sciaganiu patcha powstrzymywalem restart systemu z kilkanascie razy.
w koncu udalo sie sciagnac i zainstalowac patcha i jakiegos antywirusa (ktory wykryl przy okazji troche innych bakterii wirusow i grzybow)

i tak oto zaoszczedzilem sobie problemow usuwajac linuxowy router...
to nie koniec problemow pt "bezposrednie polaczenie windowsa do sieci"
juz mam po dziurki w nosie tego windowsowego szajsu.
Zainstalowanie i skonfigurowanie linuxa jako routera to kwestia 30-60min, oszczedza sie czas w walce z irusami i grzybami... w zasadzie to mozna wywalic program antywirusowy ;)

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 16:15 

Więc po co 3 post Railman? Wystarczyło zmienić ten drugi (zresztą na kilku forach jest możliwość kasowania sowjego posta)

Hmm a żeby nie było spamu to u mnie Windows Xp działa dobrze żadnych problemów tylko raz wirus. Najlepiej to nie otwierajcie załączników z nieznanych e-mial.

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 18:00 

MSBlaster.

Zainstaluj antywirusa i firewalla oraz WSZYSTKIE patche do Windowsa.

X.

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 18:45 

ale ten patch niebyl dlamnie ja juz go sobie dawno zainstalowalem tylko dal mojej kolezanki :!:

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 18:46 

ale ten patch niebyl dlamnie ja juz go sobie dawno zainstalowalem tylko dal mojej kolezanki :!:

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 19:05 

:lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: 18 wrz 2003, 22:36 

Polecam tez nie uzywac Outlooka, gdyz to prawdziwa puszka pandory (sorry Pandora;) ). polecam progtamik The Bat - jest bardzo fajny i ma duze mozliwosc. wadą jest brak klienta newsow ale od czego jest Xnews? ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2003, 01:27 

Dowodca_Pawel napisał(a):
Więc po co 3 post Railman? Wystarczyło zmienić ten drugi (zresztą na kilku forach jest możliwość kasowania sowjego posta)

Hmm a żeby nie było spamu to u mnie Windows Xp działa dobrze żadnych problemów tylko raz wirus. Najlepiej to nie otwierajcie załączników z nieznanych e-mial.

moje problemu nie wynikaly z otwierania glupich maili (te kasuje czesto razem z dobrymi :) ), ale ze zdjecia firewalla linuxowego. Na drugim kompie zrobilem formata, zainstalowalem lysego winXP, podlaczylem do sieci i chlast dwa wirusy (no dobra robaki) w ciagu kilku minut... To mnie zszokowalo.
jeszcze moge dodac ze ten domyslny firewall w windowsie blokowal mi FTPa :) ( brawo x2 dla microstuffu)

acha jesli jeszcze nie zamyka Ci sie windows to znaczy ze sciagasz laty na biezaco albo jestes juz za firewallem...

Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2003, 08:29 
Moderator forum

Railman - Dowódca_Paweł jako miłosnik Billa codziennie całuje jego fotiografię. Wiesz co Paweł powiem ci krótko bo nielubię takich laików co głupio piszą, z bezpieczeństwem windwsa podpiętego do sieci a linuxa jest tak jak z bezpieczeństwem zderzenia się przy prędkości 60 km/h rowerem i volvo.

Gdyby nie gry to nawet bym tego gówna zwanego windows nie dotknął. A router na linuxie rozwiązuje 98 % problemów z bezpieczeństwem.

jakiś przykład - ale proszę: mam 2 karty sieciowe jedna chodzi przez router z niepublicznym adresem ip, druga z publicznym wpięta bezpośrednio do modemu ADSL. Instalowałem nową windę i wszystko było oki (instalacja) do momentu, aż nie przypisałem do zew adresu ip. Wtedy dostałem od razu Blasterem. Pomogło odpięcie od sieci tej karty i problem zniknął. Zresztą jest jeszcze inne rozwiązanie jeśli nie korzystasz z sieci lokalnej - nie instaluj Microsoft Networking - wystarczy sam protokół TCP/IP - net bedziesz miał a Blaster będzie ci mógł skoczyć na wałek.

Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2003, 09:16 

Tyle, ze MSBlaster nie rozprzestrzenia sie mailem, tylko poprzez dziure w RPC. A na to jedyny sposob, to aktualne patche do Win i firewall. Wystarczy niezapatchowanego Win podlaczyc do otwartej sieci i po 5-10 minutach masz juz na "pokladzie" blastera. Ktory to sam zaczyna skanowac siec w probach rozprzestrzeniania sie, otwiera praktycznie wszystkie porty... a ze system tego nie wytrzymuje, to sie restartuje :)

X.

Tytuł:
PostNapisane: 19 wrz 2003, 10:52 

Zgadzam sie z Max'em, ja nie mialem hotfixa do tej pory go nie mam, ale mam firewall sprzetowy, wszytsko ma wylaczone, nawet nie mozna spoingowac mojego adresu i mam spokoj. A fakt windows jest jaki jest, wiele instytucji przechodzi na linuxa, co znaczy ze za jakis czas zaczna sie problemy podobne do windowsowych, napewno znacznie mniejsze, mysle tu o wykorzystywaniu dziur w systemie itp rzeczach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 2